Om oss

Vår stolta historia – från Nacka Stentryckeri till Södermalms Konsthall i Skrapan

Vi har en lång och stolt historia som går hand i hand med den moderna svenska konstens utveckling. Idag heter vi Södermalms Konsthall och är sedan år 2014 etablerade i Skrapan på Söder. Vår filosofi bygger på att göra konstupplevelser tillgängliga och inköp av konst till något som alla ska kunna unna sig. Utan att behöva tömma bankkontot. Varmt välkommen till Södermalms Konsthall 1 trappa upp i Skrapan.

Besök vår webbshop här!

// Södermalms Konsthall

PS. Historien om oss fortsätter längre ned. Och missa inte de historiska bilderna på olika konstnärer som fått hjälp av oss. De unika fotona ligger allra längst ned.

Robert Emanuel Fredriksson bjuder in till de nya lokalerna på plan 1 i Skrapan.

 

Det började 1958, året då Gösta Fredriksson inledde sin yrkesbana som litograf. Efter flera år inom yrket (samt en lärartjänst vid konstakademien) startade han, i samarbete med Konstfrämjandet, Grafiktryckarna AB. I många år hjälpte Gösta många i den Svenska konstnärseliten med att ta fram litografier och grafiska blad. Ett arbete som resulterat i att vi idag äger en unik och stor samling av verk från några av Sveriges mest älskade och namnkunnigaste konstnärer

Gösta Fredriksson.
Gösta Fredriksson.

Sedan 1994 drev Gösta tillsammans med sonen Robert Nacka Stentryckeri Ram & Galleri. 2009 flyttade företaget in i nya skräddarsydda lokaler i Finntorp Centrum och kom där med över en unik plats för en konsthall, Galleri och verkstad. Lokalen i Nacka var fantastisk men den var ändå lite långt bort från den stora publiken.

Hösten 2013 fick Nacka Stentryckeri en chans att samarbeta med Galleri Moore på Kungsholmen. Det blev ett perfekt showroom i centralt läge vilket gjorde att fler och fler besökare fick och kunde ta del av det stora utbudet av konst. Tyvärr fick ägaren av galleriet privata problem och var tvungen att lägga ned verksamheten. Men vi hade fått smak på centrala lägen och mer spring i lokalerna. Jakten på ny motsvarande lokal inleddes.

SkrapanSpegling

MåsenSiggeDet mås i vår ramverkstad och utställningslokal för grafiska blad en trappa ned i Skrapan

Hösten 2014 tog verksamheten ett nytt och stort steg i sin utveckling. Robert strosade runt på Söder och gick av en händelse ner ett par trappor i Skrapan. Där såg han att det stod en källarlokal tom och fick en vild idé. Tänk om verksamheten skulle kunna etablera sig även på Söder? Robert kontaktade hyresvärden Vasakronan och tycke uppstod. I december 2014 flyttade Nacka Stentryckeri in två trappor ned i Skrapan. Och sedan våren 2015 har vi också kunnat öppna en ramverkstad och mindre utställningslokal för litografier en trappa ned i Skrapan. Allt som allt disponerar vi idag 400 kvm yta där konsten får leva, synas och lysa.

Hösten 2019 flyttade vi upp till plan 1 i Skrapan, granne med Akademibokhandeln.

IMG_2064
Robert Emanuel Fredriksson

Södermalms Konsthall är idag ett av Sveriges mest välsorterade gallerier för grafiska blad. Med åren har det blivit en fantastisk konstsamling med tusentals litografier av landets erkända konstnärer. Det är egentligen inte så konstigt med tanke på hur länge Gösta Fredrikssons yrkesliv med konstnärer har pågått. Hans son Robert förvaltar och utvecklar det arvet in i framtiden. För konsten. För livsglädje. För nyfikenhet och skönhet.

Välkommen till Södermalms Konsthall, en trappa upp i Skrapan.

Här ser du ett gäng unika äldre fotografier få konstnärer som fått hjälp av oss genom åren.

Ardy Struwer
Ardy Strüwer

Ewa BergenwallEwa Bergenwall

Jussi TaipelenmääkiJussi Taipelenmääki Kaj på Höjda och Kjell LönnåKaj på Höjda och Kjell Lönnå

Mikael KhilmanMikael Kihlman Stig FyringStig Fyring

SvenLidbergSven Lidberg

Ung Kaj BernstoneKaj Bernstone

Willy ThessingWilly Thessing