Norra Ljunga

Den perfekta platsen!

Norra Ljunga2

 

Den 100-åriga byggnaden i Norra Ljunga har genomgått en stor förvandling – från missionshus till konsthall med anslutande ateljé. Här visar konstnären Robert Emanuel Fredriksson egen och andras konst samt bjuder in till spännande aktiviteter med kreativa förtecken.

Galleri Norra Ljunga finns nu även på www.facebook.com/GalleriNorraLjunga

Ny konsthall med gamla anor!

Efter tio års sommarboende i Bodafors sökte jag den rätta platsen för att flytta delar av mitt konstnärsliv från Stockholmstrakten till en lugnare tillvaro. Valet föll på den gamla missionsbyggnaden i Norra Ljunga, omgiven av majsfält och kohagar.
Intill ligger vackra Norra Ljunga kyrka – en av de nio Njudungskyrkorna som finns på det småländska höglandet. Vid renoveringen av missionshuset visade det sig att kreativiteten bokstavligt talat sitter i väggarna. Masoniten dolde pärlspont, vackra originalmålningar och bårder – därmed föll alla bitar på plats. I den stora salens ursprungliga miljö såg en ny konsthall dagens ljus. Och i anslutning till den finns ateljén där konsten blir till.

Från gammalt missionshus till snyggt galleri!

 

Inspiration från när och fjärran!

Den småländska landsbygden har länge varit en kraft  och inspirationskälla. Men Norra Ljunga har även ett bra läge geografiskt sett, mittemellan östra och västra Sverige där många av kunderna finns. I Småland finns gott om konstentusiaster. Det bådar gott för kreativa samarbeten, utställningar och andra konstevenemang. Varje höst arrangeras Smålands kulturfestival med konstrundor som kombinerar det bästa av lokala förmågor och internationella stjärnor. Här kommer Galleri Norra Ljunga att medverka med verk av mer eller mindre kända artister. Konstaftnar och aktiviteter anordnas enligt önskemål för konstföreningar, företag och skolor.

Galleri Norra Ljunga1

I verksamheten och konsten speglas ett genuint intresse för bygden och dess lokala historia. Området präglas av utvandringen till Amerika, då fattiga jordbrukare lämnade Sverige för att söka lyckan på andra sidan Atlanten. Idag ser vi en ny trend då amerikaner återvänder till Sverige, inte minst Småland, för att söka sina rötter. Bara två kilometer från Norra Ljunga bodde Jonas Brunck som i början av 1600-talet begav sig till New York. Enligt sägen är det från honom som stadsdelen Bronx fått sitt namn. Storstadspulsen i New York inspirerar och USA är en intressant marknad. Särskilt på östkusten finns stor efterfrågan på svensk konst.

Emanuels konst!

I missionshusets gamla serveringsrum, numera ateljé, skapas Emanuels konst. Emanuel är mitt mellannamn, Robert Emanuel Fredriksson, och det namn jag använder som konstnär. Målat har jag gjort så länge jag kan minnas – jag är uppvuxen i ett konstnärshem med nära kontakt med den svenska konstnärseliten. Att arbeta med tredimensionella bilder ligger mig varmt om hjärtat. Jag blandar ofta material, så som trä, metall och textil. Ett marint tema samt New York-inspirerade motiv i starka färger återkommer ständigt i mitt måleri. Sedan en tid tillbaka producerar jag även grafiska blad i form av giclée fine art.

Vägbeskrivning!

Till Galleri Norra Ljunga är alla välkomna. Norra Ljunga ligger strax väster om Sävsjö, cirka 7 mil utanför Jönköping.
Du som kör E4 norrifrån tar av mot Växjö, väg 30, efter Jönköping. I Vrigstad tar du vänster mot Sävsjö. Innan du kommer fram till Sävsjö ligger Norra Ljunga på höger sida. Kommer du E4 söderifrån , tar du av mot Vrigstad, väg 27, i Värnamo. Efter Vrigstad och innan Sävsjö ligger Norra Ljunga, avfart till höger. Från Vetlanda kör du väg 27 mot Värnamo. Efter Sävsjö hittar du Norra Ljunga på vänster sida.

Galleriet är öppet när flaggorna vid infarten mot Norra Ljunga kyrka är hissade.

Vill ni få information och inbjudan till våra olika event i Norra Ljunga, så ber vi er registrera er som intressemedlem!

 

Smålands kulturfestival!

31/10 – 3/11 2013 kommer vi delta i Smålands kulturfestival. Mer information om allt Småländskt spännande ges på  www.smalandskulturfestival.se

Galleri Norra Ljunga finns nu på FB  www.facebook.com/GalleriNorraLjunga

Varmt Välkomna!