Månadens Konstnär: Peter Dahl. Skärgård och New York med Emanuel, unik Bajen- och Zlatantavla

TreRedLadiesDahl 20160127_153443 DansareDahl20160127_152931

Det är ett sant nöje att få presentera en unik samling av Peter Dahls grafiska blad. Han är Månadens Konstnär och vi visar hans verk ur vår egen digra privata samling. På sitt oefterhärmeliga vis tar Dahl med oss tillbaka till dagar med flödande hyllningar till festen, vinet, musiken och framförallt livet. Välkommen ned.
Peter Dahl fick sitt stora publika genombrott 1982 på Konstnärshuset i Stockholm med bland annat målningen ”Parken”. Ännu folkligare blev han med tolkningarna av samtliga ”Fredmans epistlar”, 87 litografier som visades runtom i landet från 1984. Dessutom presenterades målningar i Bellmans anda. Dahl är också känd för sin stora passion fantasivärlden Caribanien. På Sigurd Rings Gata 12 i Aspudden har Dahl haft sin ateljé på fjärde våningen med utsikt över Vinterviken; ateljén är i dag en bostadsrätt. Ateljén har senare legat högst upp i fastigheten på Norr Mälarstrand 26 på Kungsholmen i Stockholm med utsikt över Riddarfjärden. År 2006 tilldelades Dahl medaljen Illis quorum av tolfte storleken. (Från Wikipedia)

 

HangRobban RobbanSkylt

Skärgården, havet och New York.
Emanuels stora inspirationskällor.

Nu har vi samlat ihop och hängt en ny samling verk av Emanuel, både originalverk och grafiska blad. Robert Emanuel Fredriksson är som Obelix i Asterix med en skillnad. Emanuel ramlade inte ned i en gryta med trolldryck utan Emanuel ramlade rakt in i den svenska konstnärseliten och mötte redan som liten grabb många av Sveriges största konstnärer på pappas arbete i Nacka Stentryckeri. Men resultatet blev ändå måleriskt magiskt. Åren gick, den lilla gossens glödande intresse för skapande växte och sedan mer än 15 år utvecklar Emanuel ett eget konstnärsskap. Idag är han ägare, grundare, gallerist, konstnär och egen företagare med tusen järn i elden. Sedan årsskiftet har Emanuel också flyttat ateljén från Nacka till Södermalms Konsthall. Titta gärna in i ateljén men fråga först. Emanuel kan vara i New York, Sandhamn eller Småland. Eller på Söderstadion.
Emanuels verk finns både som original och som grafiska blad i olika storlekar från 1200:- inklusive moms och svart eller vit ram.

ZlatanBernstone

Nymålad akvarell, ”Zlatan” av
konstnären Kaj Bernstone.

Måttet är 62×82 cm inkl. ram. Kaj Bernstone är född 1946 och arbetar med realismen som ledstjärna. Han målar upp-och-nedvända ekor, utrymda skärgårdshus, fönster och väggar. Allt med knivstark precision som påminner om hans intresse för amerikanska sekelskiftesrealister. Eller som Reinhold Ljunggren, Trosamålaren. Samma ”tystnad” och kanske t.o.m. ödslighet som kännetecknar Ljunggrens måleri finns också i Kaj Bernstones konst. Se den nere hos oss i Södermalms Konsthall eller hör av er via mejl om intresse till info@nackastentryckeri.se
Samma ”tystnad” och kanske t.o.m. ödslighet som kännetecknar Ljunggrens måleri finns också i Kaj Bernstones konst. Hus som har övergetts, föremål som har förbrukats. Om man tror sig skåda en vemodig nostalgitripp så tror man fel. Den ljusa mjuka koloriteten och den exakta klarheten i hans bilder bär föremålen till nuet. På senare tid målar han Stockholm, staden mellan Mälaren och saltsjön med mycket fokus på skutor i hamn.
Fråga oss om du vill se mer av Kaj Bernstone. Han är en av våra mest populära konstnärer. Här kommer några fler exempel.
Sthlm akvarell Kaj Bernstone
1964 Duo-Glide Kaj Bernstone

Unik tavla auktioneras ut på
Bajenkvällen lördag 30 januari på
Hovet. Lägg bud, eller köp den
som grafiskt blad, bara 1200:-

Robban2015

Lägg ett bud på originalet ovan! Originalmålningen till tavlan Emanuel skissar på har en mycket speciell historia. Fotot är det absolut äldsta som finns av Hammarby Fotbolls A-lag. Bilden är tagen 1915 och Emanuel har fått alla rättigheter att använda den av sonen till en av spelarna på bilden. Originalet till tavlan köptes av Bromma Glas som skänkte den till Hammarby Hockey och kommer auktioneras ut på nästa BajenKväll 30 januari 2016 på Hovet. Alla intäkter från auktionen kommer oavkortat gå till Hammarby Hockey. Om du är intresserad så går det bra att lägga ett bud redan nu. (Det är också tillåtet för Hammarby Fotboll att göra detsamma och därigenom stödja en av klubbens vänföreningar).
Motivet ”Hammarby Fotboll 100 år” finns även som grafiskt blad i format 31×38 cm inklusive svart eller vit ram. Signerad i 1-250 ex av Emanuel. Priset är 1200:- inklusive moms, frakt och emballage inom Sverige. Beställ och läs mer på www.bajenkonst.se

MeraRamarVill du ha hjälp med inramning?

Vi ramar, skär till passpartout och glasar efter alla konstens regler så att dina tavlor lyfts fram och blir så estetiskt presenterade som det går. Gör din konst rättvisa, kom ner till vår ramverkstad  och galleri en trappa ned i Skrapan.

RobbanBandyFixadMissa inte Emanuels bandytavla.

Originalet skänktes till Hammarby Bandy som sålde den på auktion men den finns också som grafiskt blad. Motivet ”Hammarby Bandy” finns i format 31×38 cm inklusive svart eller vit ram. Signerad, stämplad och numrerad i 1-250 ex av Emanuel. Priset är 1200:- inklusive moms, frakt och emballage inom Sverige. Beställ och läs mer på www.bajenkonst.se